A Logosz Cégcsoport a K&H Bank Zrt. partnere

Hogyan teheti irodáját környezetbaráttá?

Frissítve: 2022.06.01.

Hogyan teheti irodáját környezetbaráttá?

Napjaink fontos témája a környezettudatosság, ezért nem meglepő, hogy a cégek mindennapjait is áthatja. Vajon hogyan lehet a fenntarthatóságra törekedni egy irodán belül? Milyen átalakítások szükségesek egy környezetbarát iroda létrehozásához? Pár apró lépéssel is már sokat lehet tenni, viszont összeszedtünk egyszeri, de nagyobbnak mondható beruházásokat, amivel hosszútávon segíthet környezetén.

Napjaink fontos témája a környezettudatosság, ezért nem meglepő, hogy a cégek mindennapjait is áthatja. Vajon mikkel lehet a fenntarthatóságra törekedni egy irodán belül? Milyen átalakítások szükségesek egy környezetbarát iroda létrehozásához? Pár apró lépéssel is már sokat lehet tenni, viszont összeszedtünk egyszeri, de nagyobbnak mondható beruházásokat, amivel hosszútávon segíthet környezetén.

A környezetvédelem szempontjából az egyik legfontosabb kérdés az ivóvíz felhasználása. A statisztikák kimutatják, hogy az egyik legértékesebb természeti kincsünk egyharmada egyből a csatornákba ömlik, továbbá a WC-öblítések alkalmával a víz 31%-át használjuk fel. Mindenképp érdemes elgondolkozni, hogy a vállalat irodáiban ez a vízfogyasztás miképpen mérsékelhető. Léteznek az úgynevezett kettős öblítéses WC-k, amivel az öblítés általi vízfogyasztás 67%-a megspórolható, így csökkentve a rezsiszámlán is. A csepegő csapok is nagy mennyiségű vizet juttatnak a csatornákba hosszútávon, ezért ezeket is érdemes megerősíteni. A víz alatti mosogatást akárcsak otthon, az irodába is érdemes kerülni. Egy mosogatógép hosszútávon megoldást nyújthat, hiszen ezek vízfogyasztása optimalizálva van. Ahhoz, hogy az irodában dolgozók takarékoskodjanak az ívóvízzel szerencsés lehet edukációt tartani, illetve táblákkal segíteni őket. A másik fontos dolog, amivel fenntarthatóbbá teheti irodáját, a világítás LED-re cserélése. A LED izzók élettartama 25%-kal több, mint hagyományos társaiké, illetve 75%-kal kevesebb energiát is fogyasztanak.

Az iroda megfelelő hőmérséklete elősegíti a dolgozók hatékonyságát, illetve kényelmüket. Egyre több otthonban és ezzel párhuzamosan irodában is megtalálható a levegő hőmérsékletét csökkentő eszköz, azaz a klíma és ventilátor. Ezek az eszközök a villamosenergia 20%-át használják fel, így mindenképp érdemes elgondolkozni az alternatív lehetőségeken. Léteznek környezetbarát klímák, illetve automatizált HVAC rendszer is, amivel nagyban hozzájárulhat irodája környezetünk védelméhez. Az irodai hőmérséklet optimalizálására megoldás lehet a növények telepítése is, ugyanis akár 10 fokkal mérsékelhetik a levegő hőmérsékletét. Pozitív hatás továbbá, hogy megtartják a levegő 30-60%-os páratartalmát, illetve levegőtisztító hatásuk van. Akár 15-20 darab növény képes egy 140 négyzetméteres iroda levegőjét tisztántartani. A dolgozókra gyakorolt hatásuk sem utolsók, a felmérések kimutatták, hogy a zöld növényzet telepítése az irodában növeli a munkavállalók teljesítményét.

A kapszulás kávék megjelenésével rengeteg plusz szemét keletkezik az elhasznált kapszulákból. A hulladéknövekedése még nem minden, egy kávékapszula 150-500 év alatt bomlik le, így hatalmas terhet téve Földünkre. Ennek mérséklésére megalkották a biológiailag lebomló kávékapszulákat, amire az irodai kávéfogyasztásnál is érdemes váltani. Amennyiben nem kapszuláskávét használnak, hanem a hagyományos társát, szintén van lehetőség a fenntarthatóbb fajtáját választani. Az organikus vagy Méltányos Kereskedelmi Címkézéssel ellátott kávéra váltás nagyban hozzájárul a környezetszennyezés csökkentéséhez. A kávéfogyasztás elsőre nem tűnik drasztikusnak környezetünk szempontjából, viszont napi 4 adag kávé elfogyasztás annyi szén-dioxid kibocsátást eredményez éves szinten, mint 65 km vezetés. A kávé tejjel való fogyasztásánál is érdemes az alternatív, növényi tejeket választani, hiszen a hagyományos tej előállítása is hatalmas szén-dioxid kibocsátással jár, napi 3 tejeskávé éves szinten egy egész európai repülőútnak felel meg.

A felsoroltakon kívül érdemes újrahasznosított papírt használni, esetleg a hulladékpapír szabad oldalát elhasználni jegyzetelésre, jegyzettömb készítésére, a hulladékot szelektíven gyűjteni, a hulladékot minimalizálni. Fontos pontja továbbá a zöld iroda megteremtésében a munkatársak edukációja, hiszen csak közösen sikerülhet a fenntarthatóbb élet megteremtése.


Forrás: piacesprofit.hu, hrportal.hu, avery.hu, tonerpartners.hu


keyboard_arrow_up