A Logosz Cégcsoport a K&H Bank Zrt. partnere

Székhely bejelentése

Frissítve: 2022.06.01.

Székhely és székhelyszolgáltatás bejelentése

Cég vagy egyéni vállalkozás székhelyének bejelentése némileg különbözik a székhelyszolgáltatás bejelentésétől. Olvassa el cikkünkben a részleteket ezzel kapcsolatban!

Cég vagy egyéni vállalkozás székhelyének bejelentése némileg különbözik a székhelyszolgáltatás bejelentésétől. Olvassa el cikkünkben a részleteket ezzel kapcsolatban!

Cégalapítással vagy egyéni vállalkozás indításával egy időben a cég székhelyének bejelentése is megtörténik. Ha saját tulajdonú ingatlan lesz a cég székhelye, akkor egyszerűbb a helyzet, mintha székhelyszolgáltatást venne igénybe a cég. Előbbi esetben a székhelyet a létesítő okiratban kell feltüntetni, de nem igényel különösebb bejelentési kötelezettséget. Cégalapítás során bejegyzésre kerül a székhelycím.


Székhelyszolgáltatás bejelentése

Ha a cég vagy egyéni vállalkozó székhelyszolgáltatást vesz igénybe, akkor a szokásos cégbírósági bejelentés mellett külön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé is bejelentési kötelezettsége van.

Az adóhivatalhoz székhelyszolgáltatás bejelentésére 15 napja van cégalapítás, új cég indítása esetén a cégtulajdonosnak vagy képviselőjének. Egyéni vállalkozási forma esetén viszont egy időben kell megtenni az indítással a székhelyszolgáltatás bejelentését.

Ha a cég székhelyszolgáltatást vesz igénybe, az alábbiakra terjed ki a bejelentési kötelezettség: székhelyszolgáltató neve, székhelye, adószáma és szolgáltatás indulásának időpontja. (Ha előre meg van határozva a székhelyszolgáltatás igénybevételére vonatkozó jogviszony megszűnésének időpontja, akkor ezt is be kell jelenteni – ilyen dátum csak akkor lehetséges, ha a cég is határozott időre jön létre.)


Cég székhely változás bejelentése

Egyéni vállalkozó vagy cég székhely változás esetén bejelentési kötelezettség keletkezik a cégbíróság felé, illetve, ahogy fentiekben említettük a székhelyszolgáltatás bejelentése a NAV felé is kötelező. Ha elmulasztjuk a bejelentési kötelezettségünket, pénzbírsággal is számolnunk kell.

Cég székhely változás adódhat költözés miatt. Ha cégalapításkor rendelkezünk telephellyel és fióktelephellyel a székhely mellett, akkor ezeket is fel kell tűntetni a cégjegyzékben. Ha a cégalapításkor még nem rendelkeztünk telephellyel vagy fiókteleppel, csak később létesítünk ilyet, akkor utólag kell ezt bejelentenünk a cégbíróság felé.

Székhelyszolgáltató céget is lehetséges cserélni. Válassza a LOGOSZ Cégcsoportot, ha székhelyszolgáltatás rendeleteknek megfelelő, megbízható székhelyszolgáltatóval szerződne! Ebben az esetben nem csak a székhely változik, így az új székhelyszolgáltatás bejelentése is kötelező a cégbíróság és az adóhivatal felé.

Ha másik megyébe kerül át a székhelyünk, a céges társasági szerződésünk (amiben a változást bejelentjük) is átkerül másik cégbírósághoz. Emiatt ilyen esetekben időigényesebb lesz a folyamat.

keyboard_arrow_up