A Logosz Cégcsoport a K&H Bank Zrt. partnere

Miért érdemes székhelyszolgáltatást könyveléssel igénybe venni?

Frissítve: 2022.06.01.

Miért érdemes székhelyszolgáltatást könyveléssel igénybe venni?

Minden bejegyzett vállalkozásnak kell székhellyel rendelkeznie. Székhelyszolgáltatást könyvelési szolgáltatás igénybevételével egyszerre érdemes intézni, hiszen a könyvelő nagy segítség lehet a döntéshozásban és a teendőkben is.

Minden bejegyzett vállalkozásnak kell székhellyel rendelkeznie. Székhelyszolgáltatást könyvelési szolgáltatás igénybevételével egyszerre érdemes intézni, hiszen a könyvelő nagy segítség lehet a döntéshozásban és a teendőkben is.

A székhely a cég bejegyzett irodája, melyen eleget kell tenni a törvényi szabályozás szerinti feladatoknak. Ha valamely vállalkozó nem szeretne vagy nem tudja saját körűen ellátni ezen teendőket igénybe vehet székhelyszolgáltatást.


Mit is foglal magában a székhelyszolgáltatás?

  • Biztosítja a hivatalos postai küldemények átvételét, érkeztetését, és rendelkezésre tartását, ezt követően pedig a levél érkezéséről a vállalkozás vezetőjének értesítését.
  • Biztosítja, hogy kikerüljön a vállalkozás cégtáblája a székhely épületének homlokzatára.
  • Biztosítja a székhelybefogadó nyilatkozatot.

A vállalkozás székhelye szerinti önkormányzat felé keletkezhet iparűzési adó-fizetési kötelezettség. Iparűzési adó tekintetében fontos megjegyezni, hogy vannak olyan települések, Magyarországon, ahol nulla százalék az iparűzési adó (IPA), míg máshol ez akár a 2%-ot elérheti. A helyi önkormányzat saját jogkörben határozza meg a IPA mértékét 0% és 2% között. Így a vállalkozások sokat megtakaríthatnak azzal, ha IPA mentes székhelyszolgáltatást vesznek igénybe. Nem spórolható meg azonban teljes egészében az IPA, ha a cégnek több településen is van telephelye. A hatályos iparűzési törvény alapján, ha a vállalkozás több önkormányzat területén végez állandó vagy ideiglenes jelleggel vállalkozási tevékenységet, akkor az iparűzési adó alapját meg kell osztani az önkormányzatok között. A megosztás történhet a személyi jellegű ráfordításokkal arányosan, vagy eszközérték arányosan is. Ennek meghatározásában, előzetes mérlegelésében tud nagy segítség lenni egy megbízható könyvelő. Amennyiben tehát egy vállalkozás székhelye egy 0 százalékos iparűzési adót alkalmazó önkormányzat közigazgatási területén belül van, és tevékenységét egy 2 százalékos iparűzési adót alkalmazó önkormányzat területén is végzi, nem mentesül az iparűzési adó fizetési kötelezettség alól. A könyvelőnek ki kell számítania az iparűzési adó alapját és meg kell osztania az önkormányzatok között, de a vállalkozás még így is jobban járhat mintha a székhelye is iparűzési adó köteles településen lenne.

Székhelyszolgáltatás igénybevétele esetén fontos tisztában lenni vele, hogy székhelyszolgáltatás bejelentése kötelező a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. A bejelentést nem a székhelyszolgáltató végzi, hanem a megbízó vállalkozás felelőssége. Székhelyszolgáltatás és könyvelés együttes igénybevétele azért is nagy segítség, mert a könyvelő így eleget tehet a vállalkozás nevében a NAV felé történő bejelentésnek.

Habár érdemes székhelyszolgáltatást könyvelési szolgáltatással egyidőben igénybe venni, hogy a könyvelő tanácsot tudjon adni, hogyan jár legjobban a vállalkozás, ez mégsem kötelező. A vállalkozás indítása előtt mindenképp érdemes egy könyvelővel egyeztetni, felmérni a költségeket, és üzleti tervet is készíttetni a vállalkozás működésével kapcsolatosan.

A LOGOSZ új ügyfelei cégalapítás vagy székhelyszolgáltatás mellé egy hónap ingyen könyvelést kapnak ajándékba, ha partnercégünket a Kontír Professional Kft.-t bízzák meg cégügyeik könyvelésével. Menjen biztosra, válasszon megbízható székhelyszolgáltatást könyveléssel egyszerre!

keyboard_arrow_up